Bakpulver för ökad prestation?

 
 

Lyssnade på ett intressant Body-Radio-avsnitt imorse med dietisten Ola Wallengren. Blir inte så mycket lyssnande som jag skulle vilja, men där brukar alltid vara något intressant jag snappar upp när jag väl lyssnar. Body-Radio-appen kostar typ 12 kr att ladda ner, så rekommenderar den till alla som är intresserade av kost och träning.

Men han tog iallafall upp att, om man har fosfatbrist i kosten, man kan äta bakpulver för att tillföra fosfat. Så då fick jag en teori i huvudet att bakpulver kan användas som prestationshöjare i samband med träning likt kreatin. Har tidigare hört att bakpulver ska ha en buffrande effekt mot sura miljöer, t.ex. mjölksyra. Det jag tänker på med fosfat i just detta fallet är dock att när musklerna arbetar frigörs energi genom att ATP förlorar en fosfatgrupp. Kreatintillskott kan sedan användas för att tillföra en extra fosfatgrupp för att få mer energi så man kan träna hårdare/tyngre igen. Därför funderar jag på om bakpulver kan ha samma effekt? Skulle vara kul att läsa mer om det, men känner att det är så många saker jag skulle vilja läsa om att jag slår knut på mig själv. Ska försöka satsa mest på muskeltillväxt framöver när jag läser saker utöver skolan, men jag ville ändå reflektera och skriva ner mina funderingar om bakpulver nu på bloggen.