Kosttillskott just nu

Kosttillskott jag använder
Kom hem en liten bunkring inför hösten av kosttillskott, så jag tänkte skriva en liten kort lista på vilka kosttillskott jag använder just nu.
Casein FX: proteinpulver som bryts ner långsamt. Använder det mest på kvällen inför nattfastan om jag inte har någon kvarg hemma. Brukar därför ta väldigt lång tid innan det tar slut eftersom jag oftast har kvarg hemma. Kan ibland ha det som mellanmål.
Whey FX: proteinpulver som bryts ner snabbt. Använder 30 gram efter träning för att få i mig snabbupptagligt protein/aminosyror direkt efter träning. 
Carbo FX: snabba kolhydrater som jag använder under och innan träning. Sveper en drink á 100 gram precis innan träningen så att det kan sippra ut till musklerna under träningen. Sen tar jag en drink á 100 gram efter träningen tillsammans med Whey FX. 
Dietcarbs FX: långsamma kolhydrater. Jag äter mycket kolhydrater och skulle jag ätit allt som t.ex. havregryn, bulgur, ris etc. så skulle det vara väldigt mättande då det tar upp väldigt mycket plats i magen och kan ge stor mängd fibrer och blir då jobbigt att äta allt och fibrerna kan ge magont. Tar även lång tid att äta. Detta gäller egentligen för alla pulverna ovan: det tar upp lite plats i magen, går snabbt ner, slipper tillaga. Hade antagligen inte använt dessa om det inte var för mättnadssynpunkt. Hade jag inte kunnat äta så mycket utan att gå upp i vikt hade jag troligtvis endast använt vanlig mat, men det beror ju altid på situationen man befinner sig i (under diet vill jag givetvis äta mat för att hålla mig mätt).
EAA FX: essentiella aminosyror innan träning för att stimulera proteinsyntesen. Sveper 10 gram tillsammans med carbo fx precis innan träning.
HMB XTR: HMB-CA (kalcium) i kapselform. Tar 3 kapslar om dagen. En innan träning, en någon gång under dagen och en innan läggdags. Minskar muscle damage, träningsvärk och bidrar därmed att man kan träna hårdare oftare för att stimulera musklerna. Minskar proteinnedbrytning (musklernedbrytning) genom att hämma ubiquitin proteasome system och bidrar till proteinsyntes (protein-, dvs. muskeluppbyggnad) genom att stimulera signalvägen mTOR. Funkar bäst för nybörjare då dessa får mycket muscle damage och/eller om man stimulerar musklerna på ett nytt sätt (t.ex. nya övningar, fler/färre set etc.), då detta ger mest muscle damage, vilket avtar med tiden om man kör samma upplägg hela tiden. Skulle vilja köpa HMB-fa (HMB i fri form som inte är bundet till kalcium) då det har visat sig vara bättre. Dock är det svindyrt då ett företag har patent på det och det endast säljs av Muscletech, ett företag som alltid har höga priser. Hoppas det kommer ut snart i annat märke.
Only one regular: vitamintabletter, tar en om dagen. Köpte från början för att man kunde dela tebletterna, vilket jag tycker är bra då alla vitaminer inte kan tas upp i full mängd på en gång utan måste portioneras ut. Nu kommer de dock i odelbar kapselform. Får se om jag hittar någon annan delbar produkt.
ALA FX: superantioxidant och ökar insulinkänsligheten. Har sett en ny studie som tyder på att även det minskar muscle damage. Kan det fungera som HMB? Funderar därför på att ta detta innan carbo fx innan träning. Måste läsa på om detta. Har ju alltid undvikit antioxidanter innan/efter träning tidigare då det skyddar musklerna, man vill ju att de ska brytas ner för att byggas upp starkare. Hade dock en tanke om detta när jag läste om HMB, vilket jag också undvikit under offseason då man ju vill bryta ner musklerna, vilket motverkas av HMb. Men om det gör att man kan träna hårdare oftare så är kanske antioxidanter innan träning inte en dum idé trots allt? Tar en kapsel en gång om dagen15-30 minuter innan första måltiden. 

Omega FX
: fick en burk gratis vid en beställning i somras, så tänkte jag kan lika bra använda upp den. Tar 4 kapslar om dagen. Vet att det finns mycket nyttigheter med omega 3 och olika proportioner av EPA och DHA, men är för dåligt insatt i det i dagsläget. Har min sista tenta nu fredagen den 12 september för att bli fystränare, så fokuserar på det just nu. Sen kan jag släppa skolan som jag fokuserat på helt de senaste tre åren och läsa mer vad jag tycker är intressant, precis som planerat.
Kostillskotten ovan går att hitta på www.gymvaruhuset.se förutom Only One Regular som finns på Gymgrossisten. Gymvaruhuset är min sponsor och jag vill tacka de för deras stöd! Jag vill även poängtera att jag inte skriver denna typ av inlägg för att göra reklam om deras produkter eller för att de säger till mig eller något i den stilen, utan jag styr min blogg precis som jag vill och de kräver inget.
Person dog av PWO
Det var en kort beskrivning av de kosttillskotten jag använder just nu. Kommer att börja med kreatin monohydrat efter min vilo-/sjukvecka. Annars tar jag ingen annan PWO förutom HMB. Det kan vänta till diet, om jag ens köper det då, plånboken får ju styra. Såg ett hemskt inlägg på Umaras (företag som drivs av några som gick några klasser över mig) facebook-sida att en person hade dött av att använda Jacked Power av en ingrediens som inte ens stod med på innehållsförteckningen(!!!). Jag har dock inte läst mer än så, så jag kan ju egentligen inte säga något om det. Jag har alltid varit väldigt försiktig med kosttillskott. Jag brukar tänka såhär när jag köper kosttillskott: vad behöver jag och vilken funktion fyller det för mig i dagsläget, vad tillåter min plånbok och vad är viktigast att köpa först. Jag kör på svenska märken (givetvis måste inte alla svenska märken vara säkra, men så tänker jag fotast och givetvis kan jag köpa utländska märken om jag litar på dem) och försöker hitta märken jag litar på. Jag köper enskilda produkter och inte cocktails (produkter med massor av ingredienser). Jag köper inte grejer om det står att de är dopingklassade och inte bör användas av testade atleter. Jag följer mina egna regler och köper inte hem massor av saker bara för att följa normen. Givetvis betyder det inte att mina sätt att tänka/värderingar är rättare än någon annans, men är det inte "Daniel-approved" enligt mitt eget tankesätt/känsla så köper jag det inte helt enkelt. Sen vad det finns för definition på naturligt/onaturligt är helt oväsentligt egentligen, jag kör mitt race helt enkelt utifrån min uppfattning. Jag försöker läsa på om kosttillskotten, vilket det kommer bli mer av nu när jag har mer tid och vet var jag kan hitta vetenskapliga artiklar. Givetvis är det inte så att alla PWO är hälsofarliga eller innehåller ingredienser som inte står med på innehållsförteckningen, ville mest bara ta upp det nu när jag såg det precis när jag skrev detta inlägget. Det finns många hälsofördelar med kosttillskott. Man måste bara hitta rätt.  
Lista med de kosttillskott jag använt såhär långt
Här är en lista där jag lägger in alla kosttillskott jag har använt, om det så är att jag har köpt en burk eller använder det regelbundet. Går jag t.ex. in på fitnessfestivalen och provar proteinbars etc. så lägger jag inte in det i denna kategorin, men saker jag köper hem för att använda lägger jag in, om jag så använder dem en gång eller flera gånger. De hamnar endast i denna lista en gång, så om jag köper de fler gånger och de redan finns där lägger jag inte in dem. Detta är bara för att när jag var yngre, så även nu, och såg någon som var biffig kunde jag undra: "Vad använder han för kosttillskott"?, "Är han dopad"? "Är han ren?" med mera. När jag startade bloggen tänkte jag därför: "Om jag någon gång skulle bli väldigt vältränad och folk skulle undra samma om mig, så ska de kunna få den informationen de vill från min blogg för att skapa sig sin egen uppfattning". Alla får göra som de vill och jag bryr mig inte, men jag uppskattar om folk är ärliga. Jag har för länge trott på att folk är odopade och nu har dett gått upp för mig att  världen kanske inte är som man tror. Alla människor tränar inte på Friskis och Svettis där de har oförberedda dopingtest. Alla har inte samma ursprung och värderingar med mera. Och än en gång, jag säger inte att någons tankesätt/värderingar är rätt eller fel eller att jag bryr mig om vad andra gör, mitt intresse inom detta område har alltid bara härstammat frånatt jag vill veta vad som är fysiskt möjligt för att veta var den mänskliga gränsen går, inget annat.  
Skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta, så får nog skriva ett separat inlägg om detta känner jag. Detta skulle endast bli ett kort inlägg om vad jag använder för kosttillskott. Men känns kul att vara igång med bloggandet igen och använda bloggen på det sättet den var ämnad från början: dvs. att skriva ner mina tankar och funderingar när de uppstår! Ibland blir det få inlägg, ibland bombar jag på med inlägg. Så det ska vara.
Kommentera inlägget här: