Phosphatidic acid - uppritat

 
Publicerade översta bilden på  instagram för några dagar sedan och skrev att jag skulle lägga in den i bloggen när jag hade tid/ork. Jag gillar att repetera, skriva ner med mera för att lära mig saker och se det från nya perspektiv, så detta är egentligen mitt sätt att reflektera över det som jag skrev i detta inlägget.
 
Så här kommer en liten repetering från huvudet och bilderna, hoppas det blir rätt i jämförelse med informationen i förra inlägget. Excentrisk träning leder till att ett enzym frisläpps från Z-linjerna i muskelfibern. Detta enzym hydroliserar sedan phosphatidylcholine till phosphatidic acid (eller fosfatidinsyra som jag förstått att det heter på svenska). Detta stimulerar mTOR och proteinsyntesen och stimulerar därmed muskeltillväxt. 
 
Den kan stimulera mTOR genom två mekanismer, antingen stimulerar phosphatidic mTOR direkt i muskelcellen, eller så kan det göras om till lyso-phosphatidic acid som fäster på muskelcellmembranet. Detta höjer i sin tur de intracellulära (i cellen) PA-nivåerna i cellen och stimulerar på det sättet mTOR. Fosfatidinsyra består av en fosfatgrupp och två fettsyror. Dessa fettsyror måste vara omättade för att aktivera mTOR. Är de mättade inkorporeras de endast i cellmembranet och ger ingen effekt på mTOR. Vid intag av fosfatidinsyra så fås en ökad biotillgänglighet 30 minuter efter intag och håller sig uppe i 7 timmar.
Kommentera inlägget här: