Phosphatidic acid - inte dopingklassat


Jag har den senaste tiden varit intresserad av och läst angående phosphatidic acid, eller fosfatidinsyra som det heter på svenska. Jag läste en studie som de nämnde/sammanfattade på en annan sida vilket jag skrivit om i ett annat inlägg på bloggen. Studien visade på högre ökningar i muskelmassa och styrka hos individerna som använde PA än de som inte använde. Jag är ganska ifrågasättande gällande kosttillskott och vill verkligen inte få i mig något som ger bieffekter eller är dopingklassat (jag vet att definitionen på vad som är dopingklassat kan variera från person till person, men jag utgår ifrån mina preferenser vad jag vill ha i min kropp). Därför så skickade jag iväg ett mail till författaren av studien. Det är en av de första studierna på PA och styrke-/muskelökningar om jag förstått det rätt, men jag frågade vad han visste/ansåg angående ämnets möjlighet till att ge bieffekter eller att vara dopingklassat utifrån det han vet idag. Läs nedan:
Jag:

Hi, I just read you paper "Efficacy of phosphatidic acid ingestion on lean body mass, muscle thickness and strength gains in resistance-trained men" http://www.jissn.com/content/9/1/47.

It is very exciting to read new research about things that I can use in a practical way. As I understand, it is a pretty new supplement not studied so much. I am very suspisious when I use new supplements and do not want anything that can give side effects or be classified as a drug/doping. I therefore wonder:

Do you know/think phosphatidic acid is a supplement that should/would be considered a drug/doping or give any side effects based on what you know to this day?

Best regards

Daniel from www.danieltraining.blogg.se

Forskaren:
Daniel,

It is not a drug that would cause a positive test in a PED test per se. However, if you or your athletes are tested I always recommend purchasing supplements that have gone through the HFL (Informed Choice) testing that provides information regarding products that are free from banned ingredients. The work that we did was on phosphatidic acid only and not part of a supplement at that time which was sold directly to the consumer. Thus, you should always make sure that the products that you purchase have a seal of approval.

Good luck,

Dr. Hoffman

Jag:

Ok, so just to clarify, phosphatidic acid by it self/on its own is not a banned supplement?

Best regards

Daniel from www.danieltraining.blogg.se

Forskaren:
Correct

Jay R. Hoffman, Ph.D., FACSM, FNSCA
 
Som ni ser så är fosfatidinsyra enligt denna forskaren inte dopingklassat utifrån det han vet i dagsläget. Studien "stöddes" av Chemi Nutra, ett kosttillskottsföretag, vilket ju givetvis kan påverka resultaten/forskaren om det är så att man vill se resultat för att kunna sälja produkten. Men han känns genuin. Ibland så känns det som jag är för noga när det kommer till kosttillskott. Det finns så många där ute som bara köper PWO:s och andra produkter utan att ens ha koll på vad ingredienserna gör som kan läsa på en hemsida och sen köpa direkt för att det är coolt. Som jag skrev innan är jag alltid lite skeptisk om det är ett nytt ämne jag inte hört talats om tidigare. Det är klart att om folk läser om ett ämne på en sida och tycker det är coolt och köper direkt, så kommer det ge resultat om ämnet fungerar och så tar det kanske mycket längre tid innan jag köper det efter att jag första gången hört talats om det. Så det är klart, man måste ju inte veta saker för att det ska ge ett resultat. Men jag tycker det är kul att läsa nu när jag vet var jag ska få tag i information och inte bar köpa massor av saker för att jag tror att det ger resultat, låter coolt eller liknande. Jag tycker det är kul att läsa och samtidigt kan jag försöka skapa mig en uppfattning om det är farligt eller inte. De skrev även i studien: "PA and PL were very well tolerated and no adverse events have been reported". Om detta dock ger bieffekter efter långt användande är ju i så fall oklart, men PA är en byggsten i fosfat som finns i kroppen (om jag förstått rätt) så det verkar ändå vara ett naturligt ämne. Jag hoppas att jag med denna text har stimulerat dig som läsare till att skaffa dig själv en uppfattning och ett driv att fortsätta utvecklas och därmed bidragit till utvecklingen av världshälsan på något sätt då det du tar med dig påverkar andra.
Kommentera inlägget här: